Zingen in koorantaine 2: Opnemen, mixen en Jamulus gebruiken
We repeteren nog altijd elke woensdagavond, zo goed en kwaad als het gaat.
Wat we doen is: wekelijks zingt iedereen de partij van een liedje in. Dat kan doordat iedereen de “teach track” van zijn/haar stempartij afspeelt op één apparaat, dat afluistert met een koptelefoon of oortjes, die partij meezingt, en weer opneemt op een ander apparaat. Iedereen heeft daar inmiddels handigheid in gekregen.
Die partijen mailen we naar Martin, de dirigent, die al die partijen onder elkaar zet en mixt tot een totaaltrack. Ook maakt Martin afzonderlijke mixes per stemgroep. Die zijn handig om later je partij uit het hoofd te leren inzingen.
Op woensdagavond bespreken we, via Zoom, de opnamen. Wat ging er goed, wat kan er beter? Een enkele keer wordt er een detail in de tekst of de muziek gewijzigd. Na twee repetities hebben we een definitieve, best al goed klinkend resultaat.
Voordelen van deze methode:
- We leren de tekst en melodieën van de nummers sneller en beter dan anders! Dat verbaasde ons ook wel. De pure nootjes zitten er gewoon sneller in. Sterker nog, we hebben in september en oktober een paar nummers op de “normale” manier ingestudeerd: we hebben nu afgesproken om ook daarvan op deze manier ingezongen opnamen te maken.
- Afspraken over dynamiek en expressie worden beter vastgelegd en onthouden dan bij een normale repetitie. Misschien omdat iedereen geconcentreerder voor het Zoom-scherm zit, met de bladmuziek op schoot en de pen in de hand.
Wat we op deze manier uiteraard niet kunnen is: luisteren naar de andere stemmen. Hoe nauwkeurig de bladmuziek ook is, er is toch altijd een kleine discrepantie bij het inzetten en het beëindigen van een frase. Dat doe je kennelijk met een soort aangeleerde reflex, die ervoor zorgt dat je live synchroon zingt met de rest van je stemgroep. Die timing-op-de-millimeter zullen we op deze manier helaas niet kunnen realiseren.
Buiten de repetities om zijn we regelmatig aan het experimenteren met Jamulus. Jamulus is software waarmee geluid van meerdere bronnen (alleen geluid, geen beeld) zonder teveel vertraging bij alle deelnemers terecht kan komen. En dan kun je echt samen zingen!
Het stelt wel wat eisen aan je apparatuur. Geen bluetooth, daar zit van zichzelf al teveel vertraging in; liever geen WiFi maar een ethernetkabel naar de router; liever niet de ingebouwde microfoon van je laptop gebruiken, want die ruist nogal; enzovoorts. Het lukt ook nog niet alle koorleden om deel te nemen, en het gevaar bestaat dat je lange tijd alleen maar over de technische details aan het praten bent in plaats van daadwerkelijk zingen.
Maar als het werkt, dan is het ook echt leuk: zingen als vanouds!